Är kondomer så bra som det påstås?

Oftast hör man allt från folk inom sjukvården till högstadielärare prata om att kondomer är både säkra och effektiva skydd, men stämmer egentligen detta?

Kondomer är i de flesta fall gjorda av latex (finns latexfria) och kommer i flertalet olika storlekar, former, färger och smaker.

Hur bra skyddar kondomer från graviditet?

Enligt experter är en kondom som används på korrekt sätt effektiv till 98 procent. Att tänka på är att kondomer är engångsartiklar, vilket innebär att man alltid ska ta fram en ny vid varje nytt samlag. Man ska också hålla koll på bäst före datumet som kondomen har.

Vad förstör kondomen?

Det som är den största orsaken till att kondomer spricker är den friktion som bildas när två eller flera kroppar gnuggas mot varandra. Det behöver förstås inte vara friktionen från två kroppar som förstör skyddet, ligger kondomen exempelvis i fickan under en hel utekväll är det bäst att tänka om när det kommer till att använda den vid samlag. Fickor och plånböcker är båda dåliga förvaringsplatser för kondomer. Något som också kan få kondomer att spricka eller gå sönder är ifall man använder oljebaserade glidmedel eller vaselin istället för vattenbaserade glidmedel. Anledningen till att den går sönder av olja och vaselin är på grund av materialet kondomen är gjord av – latex. Latex korroderar nämligen av olja och vaselin.

Vissa typer av kondomer är redan glidmedel på, men för att försäkra sig om att kondomen inte spricker bör man ändå använda lite extra.

Kan kondomer förhindra att man blir sjuk?

Precis som med graviditet kan kondomer inte skydda en helt och hållet från sjukdomar som HIV, klamydia och gonorré, men ifall den används på ett korrekt sätt är den ett starkt skydd mot könssjukdomar. Latexkondomer har särskilt visat sig vara effektiva skydd mot spridning av HIV. Gummit är även visat sig vara bra skydd mot sjukdomar som livmoderhalscancer.

Sammanfattningsvis: Ja kondomer är så bra som det påstås, använd kondom om du vill ligga utan att oroa dig för graviditet och sjukdomar.